måndag 8 november 2010

Jussi Björling - storfiskare och världstenor

Jacob Forsell (huvudred.), Björn Ranelid, Harald Henrysson, Roger Alderstrand
JUSSI
(Norstedts)

Lagom till hundraårsdagen av Jussi Björlings födelse utkommer en bok om detta sångarfenomen; en av världens största tenorer någonsin. Det är en ytterligt påkostad volym. Lägg därtill Johannes Sjöbergs bifogade cd-skiva med 19 sångnummer så blir detta praktverk relativt komplett (dock hade jag önskat att inspelningarna, gjorda mellan 1920 och 1959, skulle ha presenterats kronologiskt).

Jag vet inte om dessa cd-inspelningar remastrats i studio, hur som helst är ljudkvalitén förbluffande bra. Inledningsspåret, där nioårige Jussi tillsammans med bröderna sjunger psalmen ”Hör mig när jag ropar” – en inspelning gjord i USA 1920 – är närmast sensationellt. Även några intervjuavsnitt ingår.

Jacob Forsell, vars farfar var operachef i Stockholm och hjälpte den unge Jussi i början av hans karriär, inleder med ett kort förord; därefter följer bokens enda längre textavsnitt, skrivet av Björn Ranelid, som här ger ett mångfacetterat porträtt av sångaren och människan Jussi Björling. Det är personligt snarare än högstämt skrivet, och påfallande insiktsfullt.

I det långa avsnittet om närstående och släktförhållanden saknar jag en övergripande, summerande text; å andra sidan bildar de många texterna ett pussel som så att säga lägger sig självt. Ju längre man kommer in i boken, desto tydligare tycker man sig se denne Jussi Björling, som tycks ha trivts lika bra på världsscenerna som hemma på bryggan i Stockholms skärgård, ensam med ett metspö i den svenska sommarkvällens stora tystnad. Till och med på en operaturné i USA tog sig Jussi tid att fiska; på ett foto från Bahamas står han med kastspö i ena handen och en fisk i den andra – en bjässe i femkilosklassen.

En stor del av boken fylls av fotografier, dessutom har bl.a. många operaaffischer reproducerats. Boken avslutas med en sammanställning av Jussi Björlings alla sångframträdanden, från 1915 till 1960. Det är en värdefull katalogisering som här gjorts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar