söndag 20 juni 2010

Bach ggr 4

Bach, Solo Cantatas (Harmonia Mundi), Bernarda Fink/Freiburger Barockorchester
Bach, The Essentials (Harmonia Mundi
Bach, Inventionen und Sinfonien (ECM), Till Fellner
Bach, The Well-tempered Clavier (Hyperion), Angela Hewitt


Inte kan man höra sig mätt på Bachs musik, och fantastiskt är det i vilken ström nyinspelningar väller fram på cd-marknaden. Här ett urval nya instuderingar.

Bachs solokantater finns i mängder av cd-inspelningar; i en av de senaste, utgiven på Harmonia Mundi, sjunger mezzosopranen Bernarda Flink nr 35, 169 0ch 170, tillsammans med välrenommerade Freiburger Barockorchester – som sedan länge tillhör division 1 vad gäller detta slags musik. Här bjuds ovanligt fria, emotionellt rörliga tolkningar; det är Bach ett intimt närljus av ovanligt slag.

För den som vill få en bred översikt över Johann Sebastian Bachs musikaliska uttrycksformer rekommenderas ”Bach, The Essentials”, en dubbel-cd, också på Harmonia Mundi, som samlat ett stort antal inspelningar med olika ensembler och artister till ett slags antologi, som ger hela tonsättarskapet i fågelperspektiv och mestadels med utmärkta tolkningar.

Österrikaren Till Fellner har redan kommit långt på sin karriär som solopianist och han har fått mycket beröm för inte minst sina Beethoven-inspelningar. På ECM utger han nu Bachs Inventioner och sinfonier samt en fransk svit, alltsammans på solopiano. Här klingar inventionernas sångbarhet ovanligt fylligt, eftersom Fellner spelar på ett modernt piano, vilket ger en mycket rikare klangverkan. Hans lätta, flödande stil gör att hans tolkningar hör hemma någonstans mellan Glenn Goulds mer precisa och Angela Hewitts mer emotionella Bachtolkningar.

Just Angela Hewitt är nog den i mitt tycke främsta bland dagens klaviaturspelare när det gäller just Bach. På Hyperion har nyligen utgetts en box med 4 cd-skivor, innehållande hela ”Das Wohltemperierte Klavier”, alltså 48 preludier och fugor – en otroligt rik musikalisk skatt Framförandet kan knappast göras mycket bättre än här. De två storheterna Bach och Hewitt ger sammantaget ett överväldigande intryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar