måndag 4 januari 2010

Caroline Ringskog Ferrada-Noli: Naturen

Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Naturen
Atlas förlag

29-åriga Caroline Ringskog Ferrada-Noli romandebuterar med ett säreget, mycket begåvat skrivet verk: Naturen.

Emellertid: i denna jag-roman tycks ”naturen” snarast anspela på den mänskliga naturen. Den unga kvinnliga betraktaren rör sig likt en desillusionerad flanör genom samtidens fragmentiserade värld; lite cynisk, lite bitter – men framför allt: skadeskjuten efter en djup sorg.

Emellanåt framstår boken som en samtida blogg där den unga kvinnan ibland raljant, ibland uppgivet-blaserat, noterar fenomen i sin omgivning och bl.a. upprörs av arbetarklassens slappa klädstil och över huvud taget svenskarnas fulhet (skildringen är lite à la Carl Johan Vallgrens nidbild av Sverige i Herr Bachmanns testamente; andra gånger tänker jag på Michelle Meadows underbara gestaltning av den uttråkat överlägsna östermalmsflickan i Johan Klings film Darling).

Mestadels imponeras man av det täta, smidiga, smått läckert samtida språket; Ferrada-Noli är en makalös stilist – och detta faktum tillsammans med djärvheten i själva anslaget gör denna roman till en läsupplevelse. En känsla av friskhet dominerar – ibland kom jag på mig med att associera till den unge Hamsun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar