måndag 4 januari 2010

Ny bok: Allt du behöver veta om klassisk musik

Allt du behöver veta om klassisk musik
(red. John Burrows)
Översättning: Adrian Tinz
Damm förlag


För den som inte vill gå kurs i musikhistoria men ändå önskar förbättra sina kunskaper i ämnet ”klassisk musik” kan rekommenderas en påkostad, omfångsrik och läckert designad bok - med den litet anspråkslösa titeln Allt du behöver veta om klassisk musik.

Den engelske musikproducenten John Burrows har uppbådat ett team av experter inom olika musikområden och sammanställt ett lättillgängligt referensverk, som efter en inledande snabbkurs i musikteori banar sig fram genom musikhistorien ända till samtida konstmusik.

Tonvikten i det rikt illustrerade verket ligger på komprimerade porträtt av de mest kända kompositörerna inom västerländsk konstmusik, med en snabbgenomgång av viktiga verk, ofta spetsat med diverse (oftast välbekanta) anekdoter.

Burrows skriver i förordet om sin avsikt med denna volym: ”Jag kontaktade förlaget Dorling Kindersley för första gången när de utvecklade en illustrerad bok om Shakespeare. Jag insåg genast vilket behov som finns av en rikligt illustrerad referenskälla som tar upp allt som kan tänkas vara praktiskt användbart inom musiken. Boken skall informera, intressera och vara användbar för alla som tycker om klassisk musik, oavsett ålder och kunskapsnivå.”

Detta är inte uppslagsboken för den som söker fördjupning, men som informativt referensverk är det gediget. Texterna är genomgående skrivna med både entusiasm och noggrannhet. Må vara att alltsammans är gjort för att attrahera en bred publik: det är ibland glassigt som i vilken modetidning som helst, alternativt superpedagogiskt som i hyperillustrerade guideböcker – men i mångt och mycket bjuds alltså en kompetent snabbguidning genom europeisk musikhistoria.

Det finns förvisso ett och annat att invända emot (en svensk läsare blir kanske besviken över att inga svenska kompositörer kvalificerat sig, och översättningen kan någon gång vackla till (”instigerade ett intresse” – vad är det?), men huvudintrycket är ändå ett verk där medarbetarnas entusiasm för uppgiften lyckligt landat i den färdiga produkten.

Man kan väl säga att detta verk motsvarar programserier med ”easy listening” och liknande – ett försök att fånga upp en bred publik och bilda den så mycket som nu bara är möjligt på dryga 500 sidor.

För egen del väntar jag nu bara på att det ska komma ett musiklexikon på dvd; där torde möjligheterna vara enorma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar