lördag 27 februari 2010

Prag 1989 kontra Prag 2009

I slutet av år 2009 visade SVT den fascinerande dokumentären ”Åter till Prag”, där Astrid Ohlsén repriserar filmbilder från ett besök i revolutionsyrans Prag 1989. Hon intervjuade då också den tillbakadragne Vaclav Havel; regimkritikern som nyss hade släppts ut ur fängelset och inom kort skulle bli president. Hon samtalade även med unga studenter i ledningen för den folkliga resning som efter bara några veckors massdemonstrationer skulle kasta hela den kommunistiska regimen överända.

Astrid Ohlsén klipper ihop filmmaterial från 1989 med nyinspelningar från ett pragbesök 2009. Resultatet har alltså blivit en oerhört intressant dokumentär. Ohlsén intervjuar en åldrad Vaclav Havel som likt en sentida Tarkovskij beklagar att samhället blivit så genomkommersialiserat och demoraliserat och andefattigt; och författaren Ivan Klíma, en intellektuell som var belagd med yrkesförbud fram till 1989, konstaterar vemodigt att de intellektuella som grupp framstår som minst lika oönskade i samtidens marknadsliberala tumult som under kommunisttiden.

Och de två unga studentledarna från Teaterhögskolan? Flickan har blivit en shoppingmedveten dam som lovordar det stora utbudet av varor – och hennes f.d. kille, den stridbare uppviglaren, kör omkring i en vräkig stadsjeep och arbetar med kommersiell tv.

Se här öststatsproblematiken i ett nötskal. Man gjorde uppror, man kastade loss från ett förhatligt samhällssystem – men varthän? Ingen ny riktning togs ut, inga nya ideal ersatte de gamla, toppstyrda – och så seglade man rätt in i konsumismens välkomnande famn.

Under till intet förpliktande deviser som ”frihet” och demokrati” lever dagens tjecker enligt gängse mantra: ”Shop and be happy”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar