måndag 22 februari 2010

Vinterfest: Kammarmusik på högsta nivå högst upp i Fryksås

Fryksås hotell, Orsa, 21/2
Julian Rachlin, violin, Christian Svarfvar, violin, Tabea Zimmermann, viola, Frans Helmerson, cello, Alexei Ogrintchouk, oboe, Martin Fröst, klarinett.


Trots bitande köld och snöyra i Siljansdalen var det på lördagsmorgonen fullsatt i konsertlokalen i Fryksås – som dess värre inte särskilt passar bra för ändamålet: musikerna sitter en halvtrappa ner i förhållande till publiken och kraftiga träbjälkar gör det svårt att se artisterna.

Men den fabulösa utsikten genom panoramafönstren kompenserar väl för bristerna – och framför allt: här bjöds kammarmusikaliskt spel på mycket hög nivå. Programmet inleddes med Mozarts oboekvartett i F-dur, där den enastående oboisten Alexei Ogrintchouk nästintill förtrollade framförandet med sitt utsökt fraserade spel, väl sekunderad av övriga parter, där inte minst Frans Helmerson återigen känns som ett oerhört stabiliserande roder i små besättningar av detta slag. Hans lyhörda blick för helhet och hans fenomenala månande om minsta ton betyder mycket i sammanhanget.

Konferenciern Sofia Nyblom läste upp några fantastiska brev från Wolfgang Amadeus Mozart till fadern, varpå konserten fortsatte med Mozarts klarinettkvintett i A-dur, där den oerhört passionerade Julian Rachlins violinspel med sitt expressiva, smidigt varierade spel förgyllde inte minst allegrettot.

Lägg därtill en Martin Fröst i toppform i detta formfulländade verk, som många håller för ett av Mozarts absolut vackraste. Skuggor och ljus flätas samman i ett böljande hit och dit mellan skarpa kontraster, men där polariteten egentligen bara anas.

Som på alla årets Vinterfestkonserter var det fullsatt. Många har tydligen blivit utan biljetter. Åtskilliga i publiken tycks återkomma till konsert efter konsert. Detta och mycket annat (inte minst den folkliga stämningen) gör att jag ofta associerar till kammarmusikfestivalen i Kuhmo, som anses vara en av världens främsta. Enkel, lantlig omgivning och artister av internationell toppklass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar