tisdag 23 februari 2010

Bok om Sjurberg, "Dalarnas Djursholm"

Sjurberg, en rättviksby förr och nu
Av Sjurbergs byalag (egenproducerad)


Att det blev en professor i zoologi, Björn Ganning, som slutförde Sjurbergs byalags dokumentationsarbete om Sjurberg, är egentligen typiskt: Sjurberg är och förblir en by där högutbildade, rika människor dominerat alltsedan byn blev semesterort i slutet av 1800-talet.

Både vad gäller bebyggelse, historia och social struktur påminner byn om Tällberg, på andra sidan Rättviken. Sjurberg är ett nordligt Tällberg, men minus hotellen.

Långt in på 1900-talet var emellertid Sjurberg nog så populärt som Tällberg. Här fanns då både Persborgs och Siljansborgs ståtliga hotell – fullt i klass med det berömda turisthotellet intill Rättviks järnvägsstation (som om det inte hade rivits med all säkerhet skulle ha varit ett av Sveriges mest överdådiga hotell än i dag). I dag är både Sjurbergshotellen och turisthotellet borta.

När Rättvik hade fått järnvägsförbindelse (flera decennier före Leksand) blev det bland societetsfolk populärt att bygga ståtliga sommarvillor längs Siljans stränder. Så uppstod detta ”Dalarnas Djursholm”. Den gamla jordbruksbyn Sjurberg förvandlades till en skansenaktig ansamling av hus byggda i dalaromantisk stil, ofta med hitflyttade äldre timmerhus och härbren från trakten som pittoreska inslag. Och på hotellen mötte serveringspersonal i rättviksdräkter, spelmän och folkdansare.

Persborgs hotell hade egen järnvägsstation och var populärt bland inte minst konstnärer. Innehaverskan Hilda Rehnström kallades ibland ”majorskan” och hade bland gästerna ett antal ”kavaljerer” som långliggare – däribland Karl-Erik Forsslund och Gustaf Ankarcrona. Siljansborg, invigt 1909, siktade på mer förmögna gäster. Vintrarna 1911 och 1912 hyrdes hela hotellet av Gustav V och hans följe. Mer än hälften av gästerna på 1920-talet var utlänningar. År 1975 lät nya ägare bygga en stugby i trädgården och omvandla Siljansborg till ”Hotell&Country Home”. År 1982 revs den vackra huvudbyggnaden.

Boken domineras av en systematisk genomgång av byns fastigheter, med fotografier och en kort historik om respektive hus. Den avslutande texten om de båda storhotellen är mycket intressant. Byalaget har med denna bok gjort ett antal mycket värdefulla dagsverken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar