torsdag 4 februari 2010

Intressant bok om USA

Karin Henriksson
USA, så funkar det
Schibstedförlagen

Jag hade inga särskilda förväntningar på den här boken, som dock lockade med en dagsaktuell beskrivning av samtidens USA ur en mängd olika synvinklar: Hur ser den politiska strukturen ut, och hur fungerar den på olika nivåer? Och amerikansk kapitalism respektive fackföreningsrörelse? Hur märks de ökade klassklyftorna? Hur fungerar välgörenhetskulturen? Den sociala omvårdnaden? Hur är läget för medierna och kulturlivet?

Boken är skriven av Svenska Dagbladets utrikeskorrespondent i Washington sedan många år, Karin Henriksson. Den här sortens överblickande USA-skildringar ges inte ofta ut – märkligt nog egentligen, med tanke på hur starkt genomslag amerikanska seder och bruk har i Sverige.

Som bred introduktion till amerikanskt samhällsliv och amerikansk mentalitet är boken utomordentlig. Därtill skriven på en frisk och frejdig prosa – och kanske mest överraskande av allt: Svenska Dagbladets Karin Henriksson skriver många gånger ur ett påfallande kritiskt perspektiv – ja så till den grad att jag fick känslan av att hennes naturliga forum snarare skulle vara Dala-Demokratens kultursida.

Karin Henrikssons bok gör att man som läsare får upp vittringen på det USA som finns bortom schablonerna. Min gamla nyfikenhet på USA återuppstår – och efter avslutad läsning fortsätter jag av bara farten med ”The Nation Guide to the Nation” (Vintage Books), som till stor del listar sevärdheter och intressanta besöksmål i det alternativa USA.

Sistnämnda publikation listar exempelvis slow food-restauranger, alternativa tv-bolag, radikala webbsidor, miljögrupper, kooperativ osv. Här finns massor av tips! Några exempel: bokförlaget Charles H. Kerr Publishing Company, med mottot ”subversiv litteratur för hela familjen”! (Kerr har också gett ut Marx Das Kapital.) Vidare vänsterinriktade bokhandeln ”The Big Idea” i Pittsburgh, som drivs av volontärer, på idealistisk basis. Och baren/bokhandeln ”Red Emma’s Bookstore Coffehouse” i Baltimore, ”the right mix of sozializing and socialism” – en bokhandel som drivs av arbetare, i opposition mot ”the logic of capitalism”! Något liknande finns knappast i Sverige.

Och vad sägs om ”Mercury Cafe” i Denver: en samlingslokal för radikaler av olika schatteringar och med ekorestaurang och elektricitet som hämtas från både vindsnurra och solpaneler i trädgården.

George W Bushs gamla olje-USA, fyllt av monstruösa SUV-fordon, är förhoppningsvis snart ett minne blott. Ett nytt USA, vänsterinriktat och miljösmart, tycks berett att rycka fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar