torsdag 20 maj 2010

Operahandbok - i väntan på utringning

Nina Krohn och Per Olav Reinton
OPERA, en handbok
(Lydbokforlaget)


Under ett besök i Oslo i våras fick jag syn på en spännande nyutgiven cd-box: ”OPERA! En håndbok”, gjord av två musikjournalister på norska radions P 2: Nina Krohn och Per Olav Reinton.

Operahandbokens 7 cd-skivor är närmast att betrakta som sju hoplänkade radioprogram, med sammanlagt åtta timmars speltid. Det hela blir, med förlov sagt, mastigt. Mekaniskt, omständligt och med långa utdragna föreläsningsartade sekvenser framstår det hela lika tungt som de ärkepedagogiska men oändligt tråkiga skolradioprogram jag minns från sextiotalet.

Ambitionerna är det dock inget fel på, och inte heller på kunskaperna – men varför allt detta ges ut på cd förblir en gåta. Det naturliga hade varit att ge ut en bok och sedan möjligen komplettera med en cd-skiva. Eller, vilket hade varit en än mer spännande utmaning och ett projekt med oerhörda potentialer: att ge ut en dvd om operakonstens utveckling.

Förvisso är det intressant att ta del av de norska författarnas växelvisa sicksackande genom operahistorien från Monteverdi fram till Adams, med noggranna genomgångar av 17 representativa verk. Krohn och Reinton talar en lättförståelig norska och berättar om operaverkens idéhistoriska kontexter och sedan mera ingående om musikens karaktär och om dess förhållande till själva handlingen.

Det är lärorikt – och så långtråkigt att jag minns hur man satt i skolbänken och väntade på att det skulle ringa till rast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar