måndag 17 maj 2010

Dvd med Gidon Kremer, violin

Gidon Kremer, en av världens absolut främsta violinister, en karaktärsfull virtuos som vid det här laget spelat in över hundra skivor, finns nu även att se och höra på en dvd-film: Gidon Kremer: Back to Bach (Euroarts). Det är en av de bästa dvd-filmer jag sett inom musikområdet.

Back to Bach visar en mycket sobert utförd inspelning av några centrala Bach-verk för soloviolin. Gidon Kremer, prästerligt svartklädd, spelar framför altartavlan i S:t Nikolauskyrkan i tyska Lockenhaus – en kongenial plats för framförande av denna högtidliga musik av ”den femte evangelisten”.

Gidon Kremer spelar Bachs partitor nr 1–3 för soloviolin, och på ett så personligt, självutlämnande och intensivt vis att jag sällan sett på maken (det är lätt att associera till Jaqueline du Prés motsvarande Bachspel på cello). Hans oerhört dynamiska och expressiva spel ger dessa partitor stark lyster.

Dvd-skivan inkluderar även en timslång film om Gidon Kremer som artist; Kremer berättar om Bachs stora betydelse för honom (”all musiks källsprång”) och över huvud taget om sitt livs musikupplevelser. Här finns också färgstarka inslag från de välrenommerade kammarmusikfestivalerna i Lockenhaus (där bl.a. Berlinfilharmonikernas Simon Rattle dirigerar).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar