lördag 8 maj 2010

Dalasinfoniettan 7 maj i Falun: Tan Duns multimediaverk "The map"!

Magasinet, Falun, 7/5
Dalasinfoniettan, Dalasinfoniettans kör, Manskören Falu kvartettsångare
Solist: Anssi Karttunen, violoncell
Dirigent: Bjarte Engeset
Verk av Bramhs och Tan Dun samt traditionella vårsånger.

Tan Duns multimediaverk ”The map” är ett av många tecken på en just nu spännande utveckling inom det konstmusikaliska området. Den kinesiske kompositören Tan Dun, född 1957, har med sin originella ”The map” gjort ett concerto gross för 2000-talet; ett multimediaverk som kombinerar ett återskapande av uråldriga kulturers elementära musikaliska uttryck med ultramoderna former – men som också sammanfogar folkmusik och konstmusik.

Dalasinfoniettan samt formidable cellisten Anssi Karttunen gjorde vid fredagens vårkonsert i Magasinet ett synnerligen starkt framförande av denna egensinniga komposition, där en kinesisk minoritetskultur möter västerländsk konstmusik och där transformationerna är lika många som fascinerande. Synkront projiceras filmer på väggdukar: människor i provinsen Hunan sjunger och framkallar musik på närmast schamanistiskt vis.

I slutändan blir mitt intryck att ”The map” i sig utgör något av en schamanistisk rit: Tan Dun återkallar ett ungdomsminne lika väl som en döende folkkulturs musikaliska uttryck och ger på så vis denna etniska grupp ett slags återupprättelse. Tan Dun framstår som en modern Béla Bartok, som samlar in folkmusik och låter den återuppstå i ny form. Emellanåt är det lite drömskt, som hos Kurosawa, men i tondräkt. Samtidigt finns i niosatsiga ”The map” en dimension av psykologi: kompositören beträder åter sin ungdoms arkadiska ängder och likt en musikens Marcel Proust målar han upp det förflutna; detaljrikt men samtidigt med helhetsverkan, så att slutresultatet blir ett panorama, en mångfacetterad fresk.

Cellisten Anssi Karttunens frenetiskt intensiva solostämma är besvärjelseaktig i sitt laddade uttryck – medan orkestern växlar mellan kontemplation och stravinskij-artade urladdningar. Dirigenten Bjarte Engeset var i sedvanlig elitform.

Härutöver medverkade den anrika manskören Falu kvartettsångare med ett knippe traditionella vårsånger, där framförallt de två avslutande gjordes med gripande koncentration. Dessutom framförde en damkör (bestående av medlemmar Dalasinfoniettans kör) Brahms ”Vier Gesänge”, till ackompanjemang av harpa och horn. Nästan hisnande precision i uttrycket – jag är mäkta imponerad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar