måndag 15 mars 2010

DN-kritikern Thomas Anderbergs bok om kritik

Thomas Anderberg
Alla är vi kritiker
(Atlas)

Thomas Anderberg är nog för många bekant som konstmusikkritiker i DN, men han har också gett ut flera romaner och är därtill verksam som docent i praktisk filosofi. Sistnämnda faktum: att det är en yrkesfilosof som här skriver, dominerar faktiskt intrycket av denna brett anlagda, drygt 400 sidor tjocka bok om kritik och kritikens förutsättningar. Faktum är att boken till stor del stannar vid just detta: att vara en studie i värdeomdömens giltighet, etcetera.

Huvudfrågan enligt bokens baksida, ”Vilken roll spelar den offentliga kritiker när smakdomarnas tid är förbi och värderelativismen tycks ha avgått med segern?”, ägnas ett märkvärdigt förstrött intresse. I ett läge där dagspressens kultursidor antingen förvandlats till tummelplatser för ett allt mer nöjesinriktat material eller fortlever på minimala budgetar och till stor del tack vare underbetalda frilansskribenter tycker man att Thomas Anderberg verkligen borde ha synat den rådande situationen – där uppluckringen av kritiken också borde kunna kopplas till den intensiva utvecklingen vad gäller allsköns bloggar och den yngre generationens fundamentalt förändrade mediekonsumtionsmönster. Men icke: till stor del skrider Anderberg fram och tillbaka vid sin kateder och låter de faktiska förutsättningarna för kritikens överlevnad framstå som snarast en perifer fråga.

Likafullt är det stimulerande och spännande att följa Anderberg i hans vindlande resonemang inom området estetik och att följa hans vindlande resonemang fram till uppfattningen att det nog gäller att nå fram till en kritik som balanserar ”mellan den absoluta normbildning som förespråkas av en liten klick elittyckare och den totala relativism som riskerar att göra all kritik solipsistisk”. Här anas ett mått av revolt mot tidigare uppfattningar av kritikern som högt värderad expert. Vi bör inte ta kritikernas omdömen för givna, uppmanar Anderberg, utan i stället ”som privata kritiker” konstruera våra egna värdeskalor och bygga upp en egen kunskap. Se där: det finns faktiskt lite folkbildningsiver hos filosofen och kritikern Thomas Anderberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar