söndag 21 mars 2010

Ny bok av Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt
Sahara
(h:ström förlag)

Efter den politiska thrillern Sammanflöden utkommer nu Jonas Sjöstedt med en fristående fortsättning, etiketterad som ”kriminalroman”. Det låter lite gammaldags, lite förnämare än gängse deckare; ungefär som ”cigarrcigarrill” i förhållande till vanliga cigarretter. Men formen passar onekligen den ambitiöse Sjöstedt, för vilken begrepp som ”demokratiunderskatt” är mer än bara ett ord.

Jonas Sjöstedt, framträdande politiker för vänsterpartiet och under många år EU-parlamentariker, har gjort sig känd som en obönhörlig EU-kritiker. Just EU-kritiken var fundamental i hans förra bok, som tog upp problemet med sammanflätning av politisk och ekonomisk makt.

Jonas Sjöstedts uppföljare, Sahara, låter flera av personerna i den förra återkomma – här på nya, rafflande äventyr. Fler mord inträffar på EU-parlamentet och återigen blir David Löf och andra i partigruppen i Bryssel indragna i komplexa händelseförlopp, där det efterhand står klart att den franska och den marockanska säkerhetstjänsten gemensamt drar i trådarna till den mörkläggning som inleds sedan en person från det av Marocko ockuperade västra Sahara kommit till Bryssel för att lägga fram bevis för att ockupationsmakten bistår narkotikasmuggling från Västsahara till EU.

Så mynnar även denna bok i frätande kritik mot EU och mot den korruption som på olika nivåer frodas. Eller som en av vänsterpartisterna i Bryssel här konstaterar: ”EU måste framförallt ompröva sin politik till gentemot Marocko, idag är den ett indirekt stöd till ockupationen av Västra Sahara.” Och i ett efterord fastslår författaren: ”Omvärldens engagemang för sahariernas rätt till sitt land är ofta svagt. Det är den verkliga bakgrunden till historien i denna bok.”

Romanen är skickligt upplagd. Fängslad slukar jag den i ett nafs. Jonas Sjöstedt är en säker berättare som med enkla, effektiva medel får alltsammans att framstå med filmisk tydlighet. Interiörerna bakom toppolitikens kulisser blir skrämmande påminnelser om vilka manipulationer och oegentligheter som ständigt frodas i maktens innersta korridorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar