måndag 12 april 2010

En av landets sista livsmedelsbussar på film

Unga filmaren Katinka Bröms har gjort en ovanligt intressant dokumentärfilm. Den heter ”Stigs Livs sista färd” och handlar om en man i Leksand som under 35 år kört varubuss i siljansbygden men nu ger sig ut på en sista runda. Ingen vill ta över det slitiga ensamjobbet och själv orkar han inte längre. Konceptet med livsmedelsbussar har dessutom blivit omodernt. Stigs Livs, som fanns för bara några år sedan, var en av de sista traditionella varubussarna i landet.

Journalistutbildade Katinka Bröms säger sig alltid ha fascinerats av dokumentärt berättande. Hon är från Skåne men har på pappans sida rötter i Leksand. Detta är en påpassligt gjord dokumentärfilm. En hel epok går i graven med Stigs Livs och liknande eldsjälars kvarhållande vid gamla tiders servicebegrepp.

Katinka Bröms ringde Film i Dalarna, fick ett inspelningsbidrag och följde med livsmedelshandlaren på några av hans sista arbetspass. Redan vid femtiden om mornarna for handlaren hemifrån med sin buss och var ofta inte tillbaka förrän 14 timmar senare.

Bröms fascinerades av de ofta personliga relationerna mellan Stig och kunderna i glesbygden; företrädesvis gamla människor, för vilka möjligheten att själva kunna handla betydde mycket. Det framgår av den halvtimmeslånga filmen hur oerhört mycket denna personliga kontakt med yttervärlden betydde för många av de gamla som besöktes. Stig var ett slags allt i allo och kunde även hjälpa till med praktiska bestyr, fylla på frön på fågelbord, etc.

Man får här se en epok gå i graven – liksom filmarens vakna iakttagande av betydelsen av mänskliga möten i vardagen. En utomordentligt fin film – som borde distribueras för visning inte minst i Dalarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar