torsdag 8 april 2010

Bok om skärgårdsliv i Småland

Jan Selling
Så länge skutan kan gå
(Ostkultur förlag)

Jan Selling, som 2004 disputerade på en intressant avhandling om tysk nationalism, har publicerat en ytterst värdefull dokumentation av den försvinnande gamla skärgårdskulturen i Smålands skärgård. Resultatet av hans ”möten med skärgårdens sista fiskare”, som underrubriken lyder, har blivit en rikt illustrerad bok som kulturhistoriskt sett är mycket värdefull – i synnerhet som det dessutom medföljer en dokumentärfilm på dvd, där Jan Selling besöker mer eller mindre avfolkade gamla fiskelägen samt enstaka hemman ute på öarna och där samtalar med bönder och fiskare, varav många ännu bedriver småskaligt fiske enligt traditionella metoder.

Det är svensk glesbygdsproblematik i ett nötskal, här i kustbandet. Medelåldern bland de få kvarvarande fiskarna är hög och intresset för den slitsamma fiskenäringen är minimal bland de yngre. Till detta bidrar minskad förekomst av fisk och en växande EU-byråkrati kring allt som rör arbetet.

Jag minns mycket väl när jag sommaren 1969 for runt i denna skärgård. Vi besökte många små fiskelägen – där det på flera ställen fanns uråldriga lanthandlare och postkontor i en kammare i en någon enkel fiskarstuga. Och i hamnarna låg fiskebåtarna tätt. Jan Selling presenterar statistik som kontrasterar antalet yrkesfiskare i detta område 1961 med förhållanden 2007. År 1961 fanns nästan 300 yrkesverksamma fiskare i denna skärgård; 2007 var siffran 30. Bara en tiondel återstår alltså! Det är en utveckling som för övrigt är helt parallell med det svenska lantbrukets utveckling (eller snarare avveckling).

Jan Selling porträtterar en rad envisa personligheter som fortsätter bedriva ett i många fall slitsamt och olönsamt fiske – samtidigt som han diskuterar utvecklingen i ett vidare perspektiv.

Nämnas kan också Sellings nyutkomna ”Långsam fisk. Torkning, rökning och saltning på skärgårdsvis” (samma förlag). Här ges konkreta tillagningsråd – och det kanske behövas, i ett läge där den gamla generationen försvinner utan att nya krafter tar vid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar