tisdag 13 april 2010

Nyutgiven sockenfilm om Enviken, norr om Falun

I mitten av förra århundradet producerades ett 50-tal sockenfilmer i Dalarna. Det är ett förbluffande stort antal. Eftersom smalfilmskameror blev vanliga efter kriget var det då många som började dokumentera sina hemtrakter. Somliga filmer gjordes ambitiöst och inkluderade ofta en rundmålning av kommunen: här förevisades natur, offentliga tillställningar, byar och samhällen och här gjordes i regel besök på fabriker och kommunalkontor. Filmer som dessa brukade visas i sockenstugor – och ofta avslutades visningen med kaffesamkväm.

Dalarnas museum och Dalarnas hembygdsförbund gör en kulturhistorisk insats när de nu återutger gamla sockenfilmer på dvd. Nyligen utkom en timslång dvd om Enviken, ”Korsväg i skogsbygd”, ursprungligen gjord av den legendariske Sven Nilsson och färdigställd i början av 70-talet. Här finns sekvenser inspelade från 1955 och framåt. Som bonus finns en film som visar livet på Grejsans fäbodar år 1970. Det ser till stora delar ut som den förmodligen gjorde 1870.

Sockenfilmen om Enviken är brokigt formad, med sekvenser som avlöser varandra lite huller om buller. Men för alla som vill återuppliva eller se hur en småskoleexamen 1956 kunde gå till, och mycket annat, är detta en god källa att dröja vid. I slutet av 50-talet filmade Sven Nilsson gamlingar födda i mitten av 1800-talet; exempelvis möter vi en 91-årig småbrukare med kor och några getter. Sedan kommer det sena 60-talet och den då ofantligt snabba samhällsomvandlingen (jag skulle tro att just 1965—1970 var den tid då förändringen var som snabbast)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar