måndag 26 april 2010

Ny Selma Lagerlöf-monografi

Johan Werkmäster
Selma Lagerlöf
(LL-förlaget)

Johan Werkmästers monografi om Selma Lagerlöf, med underrubriken ”Liv, lust, litteratur”, må vara skriven för att nå personer som inte är så läsvana, men den är tveklöst av stort intresse för alla. Johan Werkmäster, själv författare och kritiker, presenterar här en kronologiskt anlagd beskrivning av Selma Lagerlöfs liv och verk, som trots de rätt kompakta sammanfattningarna sammanfattningsvis gjorts med både kompetens och uppenbar inspiration.

Johan Werkmäster har även tidigare gjort fina insatser för LL-förlaget och har stor talang vad gäller förmågan att skriva enkelt men ändå inte urvattnat. En klar stil behöver ju som bekant inte betyda urvattnat innehåll.

I denna rikt och vackert illustrerade monografi porträtteras Selma Lagerlöf med ganska närgångna panoreringar. Werkmäster har i hög utsträckning inspirerats av Selma Lagerlöfs omfattande brevsamlingar – inte minst av breven till de nära väninnorna Sophie Elkan och Valborg Olander. Inriktningen på breven har underlättat en närgången porträttering: läser man denna bok känns det som att komma författarinnan mycket nära. Werkmäster framställer det vidare som helt klart att det fanns en erotisk dimension i förhållandet till åtminstone Valborg Olander.

Werkmäster gissar att Selma Lagerlöf ägnade mer tid åt brevskrivning än åt själva författandet – hur som helst är det bara att konstatera att Selma Lagerlöf som brevskrivare är en av den svenska litteraturhistoriens yppersta.

Den nya monografin ger livfulla bilder av Selma Lagerlöfs vardagstillvaro och inte minst av hennes resor – som här med fantastiska fotografier från Nilen-seglats och andra exotiska äventyr gör att själva hennes livsbana framstår som en saga.

När Selma som barn ska resa till Stockholm tillsammans med brodern och tredjeklasskupén är smutsig att den stinker, förklarar flickan att hon minsann ska åka finare när hon blir stor. Nej, du får nog åka tredje klass hela livet, förklarar brodern.

Selma Lagerlöfs farmor var släktens stora berätterska – när hon dog var det som om en förtrollad värld stängdes, tyckte femåriga Selma. Men som vuxen gjorde hon senare detsamma med världen som tidigare farmodern: hon förtrollade den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar