tisdag 13 april 2010

Sockenfilm om Leksand 1936 nu på dvd

Dalarnas museum och Dalarnas hembygdsförbund har i samarbete inlett återutgivning av gamla sockenfilmer på dvd. Samtidigt som gamla filmer restaureras och erbjuds allmänheten görs härigenom en fantastisk insats vad gäller landskapets kulturhistoria.

Den senaste produktionen i dvd-serien heter ”Leksand. Hembygdens poesi och prosa”. Per Johannes, som var en betydelsefull kulturprofil i Leksand under en stor del av det förra århundradet, tog initiativ till denna sockenbeskrivande film på 1930-talet och skrev också manus. Den var färdig 1936 och visades ofta på bygdegårdar etc. I slutet av 1977 utgavs filmen på nytt. Den då gamle Per Johannes fick vid detta tillfälle ljudlägga filmen samt agera speaker. Dessutom gjordes en hel del musikinslag, med folkmusik, kulning osv.

Som ”bonusfilm” finns på dvd:n ett andra spår med sockenfilmen, och där kommenterad av Roland Andersson (Leksands kulturhus) och Lars Jönses (Dalarnas museum). Härigenom ges betydelsefulla tillbakablickar från ett än senare perspektiv, liksom intressanta synpunkter på mycket av det filmen visar.

Förvisso präglas Hembygdens poesi och prosa av den nationalromantiska folkhemstanke och älska-ditt-land-känsla som präglade 1930-talet, där hembygden tillbads med närmast religiös andakt. Det är Sörgården, men i sockenformat. Men också detta är en viktig del av historien – och framför allt: de fint filmade scenerna från gånget vardagsliv i Leksand är kulturhistoriskt oerhört värdefulla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar