onsdag 21 juli 2010

Premiär på film om Dan Andersson

”Nu mörknar min väg och mitt dagsverk är gjort” – så lyder en strof i en efterlämnad dikt av Dan Andersson; skriven 1920, samma år han dog. ”Nu mörknar min väg” heter också Anders Hansers nya film om författaren. Urpremiären kommer att äga rum den 30 juli, i Norrbo, under Dan Andersson-veckan.

För manus till den trekvartslånga filmen svarar prästen och författaren Jörgen Dicander, som tidigare skrivit om Dan Andersson och även gjort en pjäs om honom.

Anders Hanser, som de senaste decennierna gjort drygt 25 filmer och bildspel med anknytning till Dalarna, torde för en bredare publik vara mest känd för bildspelet ”Med blågula ögon”, som bjuder en bred panorering över Sverige. Under denna blågula färd mellan Smygehuk och Sarek förmedlas onekligen uppdaterad nationalromantik (Max von Sydow uppläsare, musik av Benny Andersson). Andra Hanser-filmer porträtterar exempelvis Kalle Moraeus, Anders Zorn, Karl Lärka, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Erik Axel Karlfeldt och Hugo Alfvén.

Filmen om Dan Andersson har också karaktär av bildspel, med en blandning av gamla fotografier och nyinspelade sekvenser från södra Dalarnas finnmarker. Det är gjort med säker hand, och flerstädes riktigt gripande. Jörgen Dicander låter Dan Andersson själv – från en efter-döden-position – se tillbaka på sitt liv. Det är ett grepp som fungerar fint, även om det efterhand blir lite hoppigt och dramaturgin en smula oklar.

Jörgen Dicanders manus cirklar en hel del kring Dan Anderssons religiösa vånda och på de skuldkänslor som uppstår när han inte kan realisera faderns stränga imperativ. I övrigt dominerar en rätt traditionell hållning: bilden av finnmarksskalden förstärks snarare än problematiseras. I det sammanhanget är det nog inte riktigt lyckat att berättaren Martin Lindström premierar ett så tydligt dalskt idiom. Hur som helst: en vacker och sevärd film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar