söndag 4 juli 2010

Capella Petri och sopranen Katharina Frogner -Kockum

Åhls kyrka, Insjön, 3/7
Musik vid Siljan
Capella Petri och Katharina Frogner-Kockum

Underbar sommarkväll när det var dags för nordnorska barockensemblen Cappella Petri att konsertera i Åhls kyrka i Insjön. Ensemblen, som framträder i lite skilda konstellationer, framförde här övervägande ljus, sprudlande barockmusik – upplivad av Inge Rollands mästerliga handlag med traversflöjten.

Kvällens tema med ”barockens flyttfåglar” tedde sig aningen påklistrat men frånsett detta bjöds goda framföranden av kortare kompositioner av Vivaldi, Rameau, Cuouperin och andra kända tonsättare från barocktiden. Emellanåt hade jag gärna sett ett mer expressivt stil; mer distinkt, lite kraftfullare; i synnerhet som det här handlade om dramatisk, rytmiskt vital musik, sprudlande av energier.

En höjdpunkt var ensemblens inlevelsefulla framförande av Marais ”Klockorna i S:t Genevieve du Mont”. Hovkompositören Marais skrev detta verk åt Ludvig den XIV som ”medicin” när denne var deprimerad. Det är verkligen ett antidepressivt verk, detta, där violinstämman svingar sig i fria rymder medan cembalon hanterar ett continuo påminnande om Ravels Bolero. Mycket suggestivt!

I flera av verken sjöng även sopranen Katarina Frogner-Kockum; en ung sångerska som särskilt i de övre registren imponerar med mjuk, varm röst. Gång på gång kom jag att tänka på Sissel Kyrkjebö. Må vara att hon i ett verk som ”Sweet bird” inte ter sig helt inskolad på just Händels domäner – men i det stora hela gjorde hon en imponerande insats. Och i ”Södeste Jesu”, som delvis gick i norsk folkton, sjöng hon med så ren, okonstlad röst att liksom hela kvällen förgylldes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar