söndag 25 juli 2010

Melody Garlot på Dalhalla

Dalhalla, 24/7
Melody Garlot m.fl.

Med sin lågmält intensiva röst, flödande mjuk och vibrerande av närvaro i varenda ton, har hon på kort tid lagt både USA och Europa för sina fötter. Publik och kritiker är överens: Melody Garlot är en sensation.

Hennes framgångshistoria är en saga. Som cyklande tonåring blev hon påkörd av en jeep som körde mot rött; med svåra skador genomlevde hon helvetet, där inga mediciner och inga terapier hjälpte. Sent omsider återvände hon till livet efter ihärdig musikterapi – och nu står hon där på scenen: spröd, ljuskänslig och med käpp: en ängel som återvänt från en nära-döden-tillvaro och som nu skriver, sjunger och spelar musik som magiskt rör vid människors hjärtan.

I vilken utsträckning gjorde olyckan henne till artist? Är hennes musicerande hennes ”sång till livet”?

25-åriga Melody Garlot hade visserligen spelat lite piano innan olyckan, men det är först efter olyckan som hon helt inriktat sig på musik. Hon skrev några låtar och lade ut dem på youtube – och sedan dess har karriären gått spikrakt. Numera turnerar hon världen runt, året runt.

Ett snyggt drag av Dalhalla att engagera henne i sommar! Det var nästan fullsatt när Melody Garlot på lördagskvällen gav en sen kvällsföreställning. Här bjöds en av de bästa kvällar jag över huvud taget minns från denna arena.

Innan paus framträdde sångaren och trombonisten Nils Landgren, här tillsammans med gitarristen och sångaren Johan Norberg. En på alla sätt samspelt duo som här nostalgiskt djupdök i sjuttiotalets pophistoria och bjöd en rad fantastiska, personliga tolkningar.

Melody Garlot inledde den oerhört snyggt ljusdesignade showen med ett Laurie Anderson-aktigt, experimentellt verk; därefter framförde hon sin originella mix av melodisk jazz, pop och aningen chanson-artade musik.

Tillsammans med uppseendeväckande talangfulla medmusiker gav Melody Garlot en exceptionell konsert.

2 kommentarer: