Jakob Christensson (red.)
Signums svenska kulturhistoria, del 8 (1900-talet)
(Atlantis)
Bokförlaget Signum, som sedan 2006 uppgått i Atlantis, har gjort sig känt för utomordentliga uppslagsverk: Signums svenska konsthistoria (i 13 delar, 1994—2005) och Signums svenska kulturhistoria, som började utges 2004 och där nu den sista och avslutande del 8 just kommit. Redaktör är idéhistorikern Jakob Christensson, som här presenterar en bred och välputsad backspegel över 1900-talet.
Jag läser denna tegelsten till bok med glupande aptit och konstaterar gång på gång att skribenterna skriver lika åskådligt som precist, och hela tiden utifrån uppenbart gedigna fackkunskaper. Det gångna århundradet stiger fram tydligt och levande – ungefär som i Olle Hägers och Hans Villius extremt välgjorda och åtta timmar långa film: Hundra svenska år (numera tillgänglig på dvd).
Bland många intressanta kapitel kan nämnas Hans Albin Larssons om 1900-talets demokratiska och politiska processer, Lars-Åke Engbloms genomgång av svensk press, Orvar Löfgrens genomgång av ”Turism och resande” och Henrik Ranbys om stadsplanering och bostäder (som utmärkt kompletterar Eva Erikssons båda tegelstenar i samma ämne: Den moderna stadens födelse och Den moderna staden tar form).
Växlingen mellan breda panoreringar och detaljrika, nästan kuriösa exkurser gör alltså läsningen till en fröjd. Lägg därtill ett rikt och i många fall unikt bildmaterial, baserat på efterforskningar i Kungliga bibliotekets arkiv – och helheten måste nog betraktas som ett obligatorium för alla med intresse för svensk nutidshistoria.
iPhoneが普及!「ドコモ」vs「au」vs「ソフトバンク」の形に
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar