tisdag 27 april 2010

Döda språk levandegjorda

Ola Wikander
I döda språks sällskap
(W&W)

Ola Wikanders stora passion i livet är språk. Och ju äldre de är, desto intressantare finner han dem. Denne unge språkvetare är inte bara en studietalang av ovanligt slag; han har också en anmärkningsvärd förmåga att med smittande entusiasm delge andra sina intryck av urgamla språk, många av dem utdöda, som exempelvis sumeriska, etruskiska och oskiska.

I boken I döda språks sällskap väcker han flera tusen år gamla språk till liv och bjuder samtidigt läsaren på en fascinerande resa genom tid och rum. Detta är lika mycket idéhistoria som språkhistoria – inte undra på att denna bok, som nu föreligger i pocket, nominerades till Augustpriset häromåret.

Redan som pojke fascinerades Ola Wikander av urgamla språk, och fadern, Örjan Wikander, ledde den vetgirige ynglingen långt in i språkliga mysterier. ”Tillsammans har vi läst gotiska, hebreiska, sanskrit, fornpersiska, oskiska och mycket annat och gång på gång tillsammans förundrats och glatts över dessa fantastiska språk, ord och texter.”

De gamla språken är för Ola Wikander inte enbart språk, utan långt mer än så: ovärderliga kunskapskällor till mänsklighetens historia. ”Texterna finns där fortfarande, och språken gör det också, hur döda de än kan verka. Vad så få idag inser är att den värld och period vi tar för givna bara är en droppe i det stora hav som är historien om mänsklighetens kultur och tankeverksamhet. I mer än femtusen år har vi haft det nästan ofattbara privilegiet att kunna nedteckna våra tankar och ord, vår historia och våra berättelser i skrift och därmed bevara dem för framtida generationer.”

Ola Wikanders kombination av kunskap, pedagogik och lidelsefullt intresse får honom att framstå som läraren i filmen I döda poeters sällskap, där mer eller mindre håglösa studenter fullständigt omvändes och smittades av lärarens intresse för sitt ämne. En liknande metamorfos även här: man läser den kompakta lilla boken med stigande upptäckariver – och tacksamhet över att kvalitetsböcker som denna över huvud taget ges ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar