fredag 12 februari 2010

Regi Bergman

Paul Duncan och Bengt Wanselius (huvudredaktörer)
Texter av Birgitta Steene, Peter Cowie, Bengt Forslund, Erland Josephson och Ingmar Bergman
Regi Bergman
Bokförlaget Max Ström

Regi Bergman måste vara ett av senare decenniers mest påkostade verk inom svensk bokutgivning. En 600-sidig bok i jätteformat som både översiktligt och detaljerat skildrar Ingmar Bergman som filmregissör, låt vara att även teateruppsättningar avhandlas.

Filmproduktionerna granskas kronologiskt. Tillsammans med mängder av inspelningsbilder och unikt privat material blir slutresultatet fantastiskt: här får man onekligen en djup inblick i ämnet bergmansk regi.

Arbetet med denna bok inleddes i samförstånd med Ingmar Bergman, som välvilligt ställde alla sina texter till redaktionens förfogande, vilket från början innebar fantastiska möjligheter.

Men inte nog med den mastodontiska boken: som bonus medföljer en dvd, med flera timmars speltid. Dels en film med Ingmar Bergmans egna smalfilmer, dels från inspelningen av Höstsonaten, Bildmakarna och Saraband. Här finns fantastiska sekvenser – som när Ingmar Bergman avbryter filmarbetet genom att hävda att kamerasurret hörs, samtidigt med skådespelarrösterna. De andra förundras: ingen har hört det ljudet! (Detta får mig att minnas generalrepetitionerna av hans iscensättningar på Dramaten: han hade gett personalen stränga order att bums föra ut personer som störde föreställningen med hostningar. Det stod även i programbladen: ”Hostningar undanbedes”.)

En annan sekvens, som nog är inspelad i smyg, visar den despotiska sidan av regissören: Ingmar Bergman blir rasande när han får veta att teamet bytt ut en filkamera utan att meddela honom. ”Vi ville inte oroa dig”, försvarar sig medarbetaren. Då blir Bergman än mer rasande!

Erland Josephson skriver i sin fina minnestext: ”Jag är väldigt gripen och imponerad av honom. Han var aggressiv, han var ömsint, han var genomskådande. Han var i mycket en maktmänniska.” Men ingen kunde som Bergman vara närvarande i ögonblicket och förvandla vardagen till fest, skriver Josephson.

Regi Bergman erbjuder unika möjligheter för alla som vill förkovra sig i främst filmerna. Och som läsare får man här chansen att träda i vart fall lite, lite närmare den Store.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar